Коя е Морна Симеона


Морна Наламаку Симеона (19  май 1913 – 11 февруари 1992) е известна като лечителка (lapaʻau) в Хавай и  като преподавател на актуализираната версия на Хо’опонопоно

в САЩ, Азия и Европа.


Kahuna lapaʻau

Морна е родена на 19 май 1913 г. в Хонолулу, Хавай, в семейството на Кимокео и Лилия Симеона, и двамата местни хавайци. Майка ѝ, Лилия, е една от последните признати кахуни (kahuna  laʻau kahea), които лекуват с думи. Морна е специалист по хавайския масаж ломи-ломи и в продължение на 10 години притежава и управлява спа центрове в няколко хотели на Хаваите. Сред нейните клиенти за масаж в спа центъра на Хилтън са Линдън Б. Джонсън, Джаки Кенеди и Арнолд Палмър. През 1983 г. тя е призната за лечител (kahuna lapaʻau)и е удостоена със званието „Живото съкровище на Хаваите“.

Ho’оponopono

През 1976 г. Морна започва да променя традиционния хавайски хо’опонопоно процес на помирение и опрощение според реалностите на съвременния свят. Нейният вариант на хо’опонопоно е повлиян от християнското ѝ (протестантско и католическо) образование и нейните философски изследвания за Индия, Китай и Едгар Кейси. Комбинацията от хавайски традиции, молитви към Божествения Създател и свързване на проблемите с Прераждането и Карма, довеждат до уникално нов процес за решаване на проблеми, по-скоро като самопомощ за разлика от  традиционния хавайски групов процес. Тя не се притеснява да адаптира традиционните концепции  към съвременните условия, въпреки че е критикувана от някои хавайски традиционалисти. „Нейната система използва хоопонопоно техники, за да създаде работещо партньорство между трите части на ума или Аз-а , които тя нарича с хавайски имена, а също използва термините подсъзнание, съзнание и свръхсъзнание.“

Тя провежда обучения и изнася лекции по хоопонопоно в ООН, в десетина щати в САЩ и в повече от 14 страни в света, сред които Германия, Холандия, Швейцария, Франция, Русия и Япония. Тя изнася лекции във висши училища като Университета в Хавай и Университета Джон Хопкинс, медицински заведения, религиозни институции и бизнес организации. През 1982 г. организира Първия световен симпозиум за идентичност на човека. Един репортер отбелязва: „Имаше мир и покой в присъствието на Симеона и нейния глас, усещане за спокойствие докато говореше и обучаваше хората да как да облекчат стреса и да постигнат вътрешен мир“. 

За да разпространи своя хо’опонопоно процес, тя основава  Тихоокеанските семинари (Pacifica Seminars) през 70-те години, а през 1980 г. Фондацията „Аз“ (Свобода на Космоса). През 1990 г. тя открива филиал на Тихоокеанските семинари в Германия. Симеона пише три учебника – Самоидентичност чрез Хо’опонопоно Основен наръчник 1 (128стр.), Основен наръчник 2 (който трябва да се използва след две години практикуване) и Основен наръчник 3 (който трябва да се използва след пет години практикуване). Препоръчителното време за изчакване за Основно ниво 2 и 3 е свързано с развиване на дълбоко уважение към „Божественото присъствие“. През 1990 г. английският оригинал на Основен наръчник ниво 1, 8-мо издание, е официално преведен и отпечатан на немски и френски език. 

В края на есента на 1990 г., последното пътуване за изнасяне на лекции и семинари отвежда Морна в Европа и от там в Йерусалим. На 16 януари 1991 г. тя се завръща в Германия, където живее спокойно в къщата на приятел в Кирхайм, близо до Мюнхен, до смъртта си на 11 февруари 1992 г.

Статуята на свободата

Гипсовият модел на статуята на свободата сега се намира в Центъра за посетители на Капитолия.

На 25 март 1992 г. американският сенатор Данаил Акака (от щата Хавай) възхвалява Морна Симеона в Записи на Конгреса. Той отбелязва, че тя е научила, че оригиналната гипсова отливка на отлятата от бронз статуя на свободата, която стои на върха на купола на Капитолия в САЩ, се съхранява в склад. Тя събира 25 000 долара, за да я обнови и възстанови, в резултат на което статуята е преместена и изложена в сградата Ръсел на Сената (сега в Центъра за посетители на Капитолия), където, казва Акака, тя ще послужи като спомен за Симеона. 

Материалът е преведен от: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Morrnah_Simeona

2 Replies to “Коя е Морна Симеона”

  1. Много богат и интересен е бил живота на Морна. Благодаря за данните, които ни предостави Мерал свързани с работата на Морна и хоопонопоно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.